top of page

Speculatieve grondhandel: wat moet je als koper weten?

Percelen Markt

Bijgewerkt op: 9 aug 2024

15-07-2024

Speculatiegrond

Grondhandelaren kopen landbouwgrond en verdelen deze in kleinere kavels voor verkoop aan particulieren. Ze suggereren dat er binnenkort bouwplannen van de gemeente of projectontwikkelaars zullen plaatsvinden. Dit zou betekenen dat de landbouwgrond een bestemmingswijziging naar bouwgrond krijgt, waardoor de waarde flink zou stijgen. Het is hier wel belangrijk dat u uw onderzoek grondig en goed verricht.


Een te hoge prijs

Een probleem is dat veel particulieren een aanzienlijk te hoge prijs voor de grond betalen. Zelfs als de grond ooit een bestemmingswijziging zou krijgen is de kans op rendement nog steeds erg klein. De enige winst die er te behalen viel, is al naar de grondhandelaar gegaan.


Ontwikkelingsplannen

Het kan verleidelijk lijken om je spaargeld te investeren in een stuk grond, vooral wanneer de verkoper grote winsten belooft zodra er gebouwd wordt. Helaas komt het vaak voor dat er helemaal geen bouwplannen zijn en dat de gemeente geen plannen heeft om de bestemming van de grond te wijzigen. Soms heeft de grond zelfs een beschermde status, bijvoorbeeld vanwege broedende weidevogels. In dergelijke gevallen levert je investering niets op en moet je je verlies accepteren. Er zijn projecten omgegaan naar bouwgrond, zoals Almere Overgooi of de Scheg in Amstelveen. Het valt ook niet uit te sluiten dat projecten nooit winst opleveren. Het is wederom zeer belangrijk dat u als persoon zelf onderzoek uitvoert naar het type grond waarin u wenst te investeren.


Waar moet u precies dan op letten?

Hier zijn enkele tips hoe investeerders valkuilen vermijden bij grondinvesteringen:

  • Wees op uw hoede voor mooie praatjes en beloften van snelle winsten. Als er geen schriftelijke bevestiging is, zijn de verkoper's beloftes niets waard. Alleen wat je op papier hebt, is betrouwbaar.

  • Neem de tijd om alle documenten zorgvuldig door te lezen, inclusief de kleine lettertjes. Het is verstandig om een deskundige te raadplegen. Zoals u bij de aankoop van een auto de staat wilt kennen, is het bij grondinvesteringen nog belangrijker om goed geïnformeerd te zijn. Het gaat hier namelijk om grote hoeveelheden geld.


  • Onderzoek of er daadwerkelijk bouwplannen zijn voor het perceel dat u wilt kopen. Raadpleeg de omgevingskaart of neem contact op met de gemeente om dit te verifiëren.


  • Maak uw beslissing om te investeren pas na het verkrijgen van deze informatie. Als je al een koopovereenkomst hebt getekend, maar nog geen leveringsakte bij de notaris, kan de notaris weigeren de leveringsakte te tekenen als hij vermoedt dat u wordt misleid. Dit komt doordat u mogelijk niet volledig op de hoogte bent van de verplichtingen die u aangaat.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page